Vårdhundar

Vårdhundar

Hundar är uppskattade medarbetare inom vården och i skolan. Här berättar några av de som har utbildats tillsammans med sin hund för arbete inom vård eller skola. Hunden som medarbetare gör skillnad!

Bild ovan är från Vårdhundskolan där Hultman & Höök byggde realistiska vårdmiljöer i utbildningslokalerna till de praktiska lektionerna för blivande vårdhundar och förare. 
Här under är en film där du kan se hur vårdhundar inom äldrevården stimulerar till sjukgymnastik, tröstar i svåra stunder och är helt oersättliga när det gäller att ge tillbaka livslusten till många patienter. 

Några vårdhundar från Hööks Labradoodle

Klicka på bilden för respektive vårdhund för mer information om var och en av dem.

Vårdhunden Livia

Vårdhunden Livia

Livia föddes hos oss 2010. Vi skänkte henne till Ann E. som blev läkare på Skandinaviens första hospice för barn och ungdomar. Hon utbildades och arbetade bland de svårast sjuka barnen på Lilla Erstagården.  Den första är från Läkartidningen. Omslaget till det numret pryddes av en bild på Livia. Det var första, troligen det enda, nummer av Läkartidningen som har en hund, dessutom en labradoodle på omslaget. Läkartidningen om Livia

Artikel Expressen om Livia

SvT Rapport om Livias arbete på Akademiska Barnsjukhuset och forskningsrapporten därifrån  vårdhunden Livia 

Här är länk till TV program om Elsa som drabbades av cancer som 5 åring och familjen berättar vad Livia betydde för Esa under den svåra tiden.

Här är länk till TV program där en mamma berättar vilken betydelse Livia hade för hela familjen under den sista tiden innan de förlorade Adrian, sin 5 årige son, i en obotlig hjärntumör.

Skolhunden Bailey

Skolhunden Bailey

Så här säger speciallärare Cecilia Bergqvist som har Bailey som sin kollega: Det är många år sedan jag började planera för att Bailey skulle vara med mig i mitt arbete. Då hoppades jag att barnen skulle tycka det var mysigt med en hund i rummet när de kom för sina stödlektioner.  Nu har han varit min medarbetare i 5 år. När jag ser tillbaka på de här åren, läser elevernas och föräldrarnas kommentarer från de utvärderingar som skolan gjort inser jag att Baileys medverkan gett barnen så mycket mer. Jag tänker på barnen som vågade börja leka, växa och lära  tillsammans med Bailey.  Så mycket tillit, självförtroende och inspiration Bailey gett till så många. Klicka på bilden för att läsa mer om Bailey. 

Vårdhunden Cooper, Finland

Vårdhunden Cooper, Finland

Cooper eller Hööks Kaksi som han heter i stamtavlan, är en 5 årig labradoodle som flyttade till sin familj  2017. De bor i Finland i Åbolands skärgård. Cooper och hans matte har genomgått svenska Vårdhundsskolans motsvarighet i Finland; ”Hundar inom fostran och rehabilitering”. Matte Annika är utbildad hälsovårdare och har arbetat med barnrådgivning i många år. Tillsammans med Cooper arbetar de med riktade insatser inom äldrevård och skola.
Några ord från Coopers matte Annika:
Cooper är mycket lättlärd, så det har varit roligt att lära honom att spela tex memory, luffarschack mm. Han älskar att bära saker i munnen, så att lära honom att hämta saker som han överlämnar i någons hand, lämnar i en låda eller trär det på en pinne har inte varit svårt. Det är bara vår fantasi som sätter gränser för vad han kan lära sig. Cooper är en välkommen medarbetare på båda sina arbetsplatser.  

Böcker och artiklar

Böcker och artiklar

Ingeborg Höök är författare till två böcker om vårdhund. Båda böckerna även översatta till engelska och koreanska. Den första boken heter Hund på recept och finns att beställa från författaren på mail: info@labradoodle.se  och finns även låna på alla bibliotek, även som talbok. Här ett smakprov på bokens innehållDDen andra boken av Ingeborg Höök heter Vårdhundens ABC och och ger tips på hur du tränar en blivande vårdhund. Du kan beställa även den genom att mail till  info@labradoodle.se Här är ett smakprov på bokens innehåll.

Under åren 2008 – 20012 var det drygt 100 artiklar i TV, radio och dagstidningar och fackpress om Ingeborg Höök & Sven-G. Hultmans projekt med att hundar kan utbildas för att bidra med unika insatser inom vård och rehabilitering. Det kom också flera större och mindre forskningsrapporter om effekter av hundarnas medverkan inom vården. 

Här en kort film där Ingeborg Höök beskriver varför hon initierade projektet om Vårdhund. Projektet fick utmärkelsen Årets Guldkorn 2013 i konkurens med drygt 200 andra projekt. 

 

Omvårdaren som är sjuksköterskornas facktidning, en artikel från intervju med Ingeborg Höök redan 2008 om hennes erfarenheter från USA där hundar assisterar vid rehabilitering.

Arbetsterapeuten nr 1 2009 hade en stor artikel 2009 om hur arbetsterapeuter har hunden som medarbetare. Där beskrivs också att Malmö Högskola startade en 15p teoretisk utbildning om vårdhund. Ett samarbete som Ingeborg Höök initierade och hjälpt Högskolan med.

FoU Västernorrlandom vårdhund i rehabilitering.

 

 

Goda nyheter på väg

Bli först med att få glada nyheter om kullar etc.
Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter