Diabeteshund

Diabeteshund Hööks Labradoodle Charlie

År 2007 tog Ingeborg Höök och Sven-G. Hultman initiativ till en professionell  1 årig utbildning för hundar i vården. Tillsammans med ett tiotal andra engagerade personer bildade de föreningen Hälsans Natur som skulle sprida information om hälsoeffekter av kontakt med djur och natur. Från den föreningen sökte Hultman och Höök ekonomiskt stöd från Arvsfonden till ett flerårigt projekt för att i bred samverkan ta fram en professionell utbildning och riktlinjer för hundars medverkan inom vård, skola och omsorg.  De ansvarade under 4 år för det Arvsfondsprojektet med en budget på drygt 10 miljoner kronor. Ingeborg Höök var ansvarig för samordning mellan de drygt 200 personer som engagerades i projektet som tilldelades Arvsfondens utmärkelse Årets Guldkorn. Sven-G. Hultman var ordförande i styrgruppen för projektet. Under de åren inledde Hultman och Höök ett nära samarbete med många viktiga aktörer som kunde ge viktiga bidrag till vad som skulle krävas av ett team med professionell vårdhund. Här exempel på några av samarbetsparterna:

Hööks Labradoodle Charlie, utbildad diabeteshund

Charlie valdes ut i valpkullen utifrån familjens önskan att utbilda honom till diabeteshund till dottern i familjen som hade en svårinställd diabetes där blodsockernivåerna snabbt kunde svänga. När Charlie var 8 veckor flyttade han från oss på Hööks Labradoodle till sin familj. Där var han efterlängtad! Han började förberedas för sitt uppdrag redan när han var valp. Där var miljöträning en viktig del. Charlie måste ju kunna fungera i sitt uppdrag oavsett vad som händer runt omkring honom.

När han var drygt ett år blev han godkänd i lämplighetstest för diabeteshund och fick börja den 1 åriga utbildningen. Det krävdes ett stort engagemang från familjen, regelbundna täta korta träningspass med stöd av specialutbildade assistanshundinstruktörer från SoS. På Diabetesförbundets hemsida kan du läsa mer om diabeteshundar och hur utbildningen går till.

Drygt ett år senare blev Charlie godkänd i de krävande slutproven. Det var en stor dag och nu började hans liv som professionell diabeteshund till sin lillmatte.

Vi ska snart berätta om när Charlie markerade då lillmatte satt högst upp i ett pariserhjul på Lisseberg. Helt otroligt tyckte alla som såg detta.

Här markerar Charlie att blodsockret behöver kontrolleras. Det gör han om blodsockret är för högt eller för lågt.

En snabb mätning av blodsockret

Blodsockret var för lågt, lite att äta och sedan en mysstund med Charlie

Charlie är alltid redo att finnas där för sin lillmatte och tar sitt uppdrag på stort allvar. Läs mer om Labradoodlen och dess egenskaper.

Goda nyheter på väg

Bli först med att få glada nyheter om kullar etc.
Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter