Valpens utveckling
De två första veckorna
Det är något alldeles särskilt att få vara med när en valp föds. Det är ett stort ögonblick fylld av känslan att det är ett mirakel som sker. Detta nya lilla liv. Så hjälplös, oskyldig och så vacker.
Den nyfödda valpen kan kissa och bajsa bara när mamman med sitt slickande stimulerar valpen och slickar i sig blåsans och tarmens tömning. Så här gör även vargarna och det fyller en viktig funktion som säkerhet i lyan. Genom att mamman slickar i sig valparnas kiss och bajs så minskar hon risken för att andra djur ska dras dit av dofterna vilket vore ett direkt hot mot de nyfödda valparnas liv. Mammans slickande stimulerar också valpens andning och neurologiska utveckling. Allt det här är anledningen till att en trygg och bra valpmamma slickar sina valpar väldigt mycket. Instinktivt vet hon att valparnas överlevnad hänger på det.
När de nyfödda valparna mår bra är det tyst och lugnt i valpbädden. Om en valp börjar gråta högt så är det något som inte är bra just då. Valpen kan vara hungrig, ha blivit kall, kommit bort en bit från mamman eller kullsyskonen eller behöver hjälp med att kissa eller bajsa.
Valparna föds med stängda ögonen och öron. De kan inte se och inte höra men de känner dofter och beröring.
De nyfödda valparna kan inte reglera sin kroppstemperatur. De kan väldigt snabbt bli nerkylda vilket gör dem svaga, matsmältningen stannar av och valpen kan dö. Valparna kryper instinktivt tätt intill varandra och hjälps åt att hålla värmen när mamman är borta en stund från bädden. De piper högt och olyckligt om de kommer ifrån varandra.
Valparnas rop är en stark larmsignal för mamman som reagerar direkt och hon kommer till undsättning. Om en valp hamnat långt ifrån kullsyskonen eller ifrån mamman så puttar hon valpen och lägger sig själv tillrätta så att valpen kommer intill spenarna och kan få både värme och mat.
Den nyfödda valpen sover nästan hela tiden. De behöver all sin energi till att utvecklas och växa. De är bara vakna korta stunder när de diar under en minut eller två och somnar direkt igen.
När de är hungriga piper de och söker sig fram mot mammans spenar. Valpens ljud och kravlande väcker i regel alla de andra valparna som kravlar under och över varandra i sökandet efter en ledig spene för att få den varma livgivande mjölken.
De vet hur de ska göra för att utlösa mammans utdrivningsreflex som gör att mjölken rinner till i spenarna. De suger och drar rytmiskt i spenarna, trampar med sina framtassar mot mammans juver och ger ifrån sig speciella ljud. Svansarna stelt rakt bakåt.
När mjölken rinner till blir valparna tysta och helt stilla. Mjölken rinner till så att den sprutar in i deras mun, långt bak i gommen och stimulerar sväljreflexen. Det är ett härligt ljud med de nöjda valparna som stillnar och man hör ljudet av deras sväljande. Det enda som rör sig är de små svansarna som darrar av förnöjsamhet.
Valparnas neurologiska utveckling sker från den främre kroppen och bakåt. Under de första dagarna använder valpen främst frambenen för att förflytta sig. Valpen drar sig framåt och kan bara delvis använda bakbenen, det ser lite grann ut som att valpen simmar fram. Men när valpen närmar sig två veckor har motoriken utvecklats så att bakbenen kan hjälpa till och nu ser det mer ut som att valpen kan krypa fram. Valpen kan också förflytta sig snabbare och de första dagarnas nyföddhetsutseende har ändrats och valpen börjar likna en liten knubbig hundvalp.
När valpen är ungefär två veckor börjar ögonen att öppnas. Det är först en liten glimmande prick och ett par dagar senare börjar deras öron att öppna sig.
Fortfarande handlar dagarna om att äta och sova de här första två veckorna i valpens liv.
De kommande två veckorna händer mycket i valpens motoriska utveckling, nu syns det varje dag hur valpen lär sig nya färdigheter. Valparna börjar försöka leka med varandra. De lär sig att gå även om stegen är vingliga i början, de tumlar runt och söker medvetet lekkontakt med varandra.
När mjölken rinner till blir valparna tysta och helt stilla. Mjölken rinner till så att den sprutar in i deras mun, långt bak i gommen och stimulerar sväljreflexen. Det är ett härligt ljud med de nöjda valparna som stillnar och man hör ljudet av deras sväljande. Det enda som rör sig är de små svansarna som darrar av förnöjsamhet.
Valparna 3-4 veckor
Det är en fantastisk upplevelse att få följa valparna från födelse och se deras utveckling dag för dag. De nyfödda valparna som bara sov och åt har nu från 2-3 veckors ålder börjat bli medvetna om sin omgivning. När valparna är omkring två veckor öppnar de ögonen. Först är det bara en liten glimmande glipa i inre ögonvrån men redan nästa dag är hela ögat öppet. De första dagarna ser valpen bara suddigt men för varje dag blir synen allt bättre och de kan fokusera blicken och följa sånt som rör sig.
Mamman är fortfarande större delen av dygnet i valpbädden hos sina små. Hon slickar dem fortfarande jättemycket och håller dem mätta, varma och rena. Fortfarande sover valparna större delen av dygnet. De äter och är vakna bara korta stunder, de behöver det mesta av sin energi till att växa och utvecklas. Den nyfödda valpens gråt och pipljud ändras nu till morranden och valpskall. Det här tränar valpen flitigt på och ibland är ansträngningen så stor så när valpen står och tar i av alla krafter för att få till ett skall så trillar hen omkull.
Valparna lek med varandra börjar med att de sitter mittemot varandra och slår med tassarna mot varandra. De brottas, förföljer och tuggar på varandra. Början till de lekar som snart blir vanliga när valparna springer och jagar varandra. Ännu är rörelserna fumliga och vingliga och valpkroppen lyder inte alltid och de faller ofta omkull. Stunderna med lekinviter är korta och snart sover valparna tätt intill varandra igen.
Från tre veckors ålder börjar valpen kunna koordinera sina rörelser bättre. De vakna stunderna blir längre och lekarna utvecklas. De knuffar omkull varandra, tuggar på varandra och morrar, skäller och gör allt de kan för att verka stora och farliga när de brottas med varandra.
När de är tre veckor eller strax innan det börjar valparnas socialisering och de uppskattar kontakt med oss människor.
De börjar få tänder, det kliar och de vill försöka gnaga på allt som de kan greppa om med munnen. De tuggar på varandra och gärna på våra fingrar med sina tandlösa käkar. Deras tänder har inte kommit fram ännu men kan kännas som bulnader i tandköttet.
Valparna sover fortfarande mycket och om man lägger in filtar eller en liten valpbädd så kravlar de gärna dit och kurar ihop sig och sover tätt intill varandra.
När de inte sover är de i rörelse hela tiden. Valpmamman är i närheten och håller hela tiden koll på valparnas lekar.
När valparna är tre veckor får de sin första smakportion av mat. Det brukar vara en stor upplevelse för valpen att försöka lära sig hur man äter från ett fat. Hittills har valparna bara ätit den mjölk de diat från mamman. Nu ska de försöka förstå hur de ska äta maten på fatet och de kan behöva få hjälp att slicka av maten från våra fingrar. De förstår inte var maten på fatet kommer ifrån så de söker på utsidan och försöker komma åt undersidan av fatet. De kliver rakt i maten och det brukar vara väldigt kladdigt runtomkring. Även valparna brukar vara kladdiga, inte bara på nos och tassar. De kan halka och trilla omkull i maten när de kliver runt inne i fatet. Mamman brukar komma och slicka varje valp ren från allt kladd. Ibland behöver hon hjälp av oss som kan skölja av allt det kladdiga med vatten.
Det är också nu som valparna får ett kissunderlägg i sin valpbädd. Fram till nu har de levt i den valplåda där de föddes. De har haft en mjuk dyna som täckt hela golvet i valpbädden. De har kissat när valpmamman slickat dem vilket utlöst reflexer för att kissa. Oftast har mamman slickat i sig valpens kiss men när valparna närmar sig tre veckor händer det allt oftare att de kissar utan mammans slickningar. För att hålla rent och fräscht i valpbädden byter vi dynan varje dag. Strax innan de blir tre veckor får de flytta ur valpbädden till ett mer än dubbelt så stort utrymme. Där är en mjuk bädd på bara en del av golvytan och framför ligger engångs hygienunderlägg som blir valparnas toalett.
Det brukar inte ta mer än några minuter innan någon av valparna tar sig bort från sovdynan och fram till hygienunderlägget och kissar där. En efter en av valparna följer strax efter. Nu börjar de lära sig en ny rutin. De vill helst hålla rent i sitt bo, på sin sovplats. Det här är de första stegen i utvecklingen mot att valpen blir rumsren. De kommande dagarna blir det allt mer sällan som någon valp kissar på den mjuka sovbädden.
När de är nyvakna och sömniga så kravlar de sig mot hygienunderlägget och när framtassarna kommit till pappret så hinner de inte längre utan kissar där. Och sovdynans kanter kan bli blöta av kiss och vi byter dynan ett par gånger om dagen. Genom att hela tiden hålla sovplatsen fri från kiss hjälper vi valparna att uppleva skillnad mellan sovplatsen, och ”toaletten” – platsen där de kan kissa och bajsa.
Ett par dagar efter flytten till första lekrummet får valparna ännu en nyhet i sin miljö. De har sovdynan framför den finns hygienunderläggen som nu används flitigt av valparna och nu minskar vi på antalet hygienunderlägg och lägger istället ut några leksaker och skapar på så sätt en tredje yta i som valparna har som lekplats. På den delen av golvet lägger vi ut ett halkfritt underlag så att valparna får bra fäste när de ska utforska det nya som plötsligt ligger där.
Valparna 5-8 veckor
Nu blir valpens personlighet och temperament alltmer tydlig. Valparna blir mer intresserade av sin omgivning och börjar medvetet att söka upp varandra för lek. Nu kan vi studera skilda strategier varje valp använder när de stöter på något problem som de vill lösa. De har en större lekyta och inredningen består av sådant som stimulerar valpens koordinationsförmåga.
Ofta ser man att någon av valparna har tagit en paus i lekandet och sitter eller ligger någonstans och bara studerar syskonens lekar.
Fortfarande behöver valpen mycket sömn. De kryper ofta ihop en i en stor hög och somnar så. Gärna under någonting, lekmöblernas tunnlar är en favoritplats att krypa in i.
Iden här åldern söker valparna intensivt kontakt med oss när vi sitter hos dem på golvet. De kravlar snabbt upp i famnen och vill ha närhet och bli klappade. Om de tycker att vi för snabbt reser oss upp för att gå därifrån kan de klaga högt och ljudligt.
Nu ökar vi mängden mat till valparna och vi går sakta över från den helt släta vällingliknande konsistensen på valpmaten till en tjockare grötkonsistens och vid sex veckor brukar valparna föredra mat med små bitar som ska tuggas. Det brukar gå fort för valparna att komma på hur den nya maten ska ätas. Från 4-6 veckors ålder ökar vi antalet portioner så att valpen vid 6 veckor äter 4 mål om dagen. Samtidigt minskar tikens mjölkproduktion och hon vill inte låta valparna dia lika ofta som förut. Valparnas tänder har kommit fram och tiken vill undvika att de sylvassa små tänderna råkar ta för hårt om hennes spenar när de är ivriga för att dia.
Nu är det viktigt att valparna hela tiden har tillgång till friskt vatten i rena skålar. Både för att inte riskera att bli uttorkade och att inte bli förstoppade.
Tiken är allt kortare stunder hos valparna. Hon är alltid ivrig att komma in till valparna när de har ätit. Mest för att slicka upp resterna av valpmaten i skålarna. Hon kan slicka valparna om de har matrester runt munnen men hon slickar dem alltmer sällan rena i rumpan. Valparna behöver inte heller slickande som stimulans för att kunna kissa och bajsa. Det klarar de själva redan före tre veckors ålder.
Vi har olika lockrop när vi vill ha valparnas uppmärksamhet och kalla på dem till exempel för att vi ska servera mat eller gå ut i valparnas lekpark. Valparna lär sig snabbt vad det betyder när vi upprepar ordet med udragna vokaler – ”maaaaat eller ”kom ska vi gå uuuut”. De kommer springades ofta samtidigt som de ger ifrån sig ivriga ljud.
När valparna är 5 veckor börjar de vara ute i sin lekpark. Först korta stunder men lekstunderna i parken blir snabbt alla valparnas favorit och de vill vara ute allt längre stunder.
Där är miljön stimulerande med stubbar, stockar, tunnlar och en stor kulle. Allt ska utforskas och nu är utmaningarna många och med beslutsamhet tränar valparna på att klara mer och mer och. Lyckan och stoltheten går inte att ta miste på när de leker ”herre på täppan” och mamman låter dem vinna när de skrämmer iväg henne så fort hon försöker ta sig upp på deras kulle.
Varma dagar fyller vi ett stort blomfat med vatten. Det blir snabbt en favorit för valparna när de upptäcker att de kan kliva runt i vattnet och med tassarna skvätta vatten omkring sig.
Fortfarande väger vi valparna regelbundet för att snabbt upptäcka om någon valp inte ökar i vikt som förväntat. Det ger oss en tidig signal om att följa upp den valpens ätande, drickande, kiss och bajs, lek, aktivitetsnivå, interaktion med kullsyskon för att snabbt upptäcka och åtgärda om det är något som inte är ok.
Valparna klor växer snabbt. De är vassa som nålar och kan ge sår på tikens spenar om vi inte klipper klorna varje vecka. De vassa klorna kan också göra ont på kullsyskonen när lekarna blir intensivare och rispa från en klo kan ge göra rejält ont. Vi navänder den nagelklippare som används till barn. Den fungerar bäst på små valpklor. När valpen blir äldre är det bättre med en särskild kloklippare.
Den här perioden är viktig i valpens liv för att utvecklas till en nyfiken och social liten individ, som vill utforska världen omkring sig och vill kommunicera med oss människor och lära sig förstå vad det är vi vill förmedla med våra ord och gester.
Valpen utmanar sig själv många gånger varje dag. Som här när valpen för första gången ska ta sig ner för ett högre trappsteg. Tvekan, rädd, osäker piper för att få hjälp, men funderar och kalkylerar riskerna med att hoppa och vågar till slut göra det stora språnget.