Fakta

Friska och sunda hundar

Labradoodle är en blandrashund. Det betyder att den inte är, och inte heller är på gång att bli, godkänd som en renrasig hund av någon kennelklubb eller av Federation Cynologique Internationale, FCI. Det seriösa avelsarbetet som pågår kommer säkert att leda till att det i framtiden blir en registrerad ras i FCI. Och i de nationella kennelklubbarna. Men vi hoppas att detta blir först om 50 – 100 år så att avelsarbetet får fortsätta bedrivas så här långsiktigt med hundens bästa för ögonen.

Viktiga mål med vår avel

De viktigaste målen för oss, liksom andra som följer rasstandarden för australiensisk labradoodle, är att aveln ska ske med friska och mentalt sunda hundar. Att våra labradoodlar dessutom ska vara vackra får komma i andra hand. Om utseendet blir det enda som prioriteras så riskerar labradoodlarna att drabbas av det som fått så tråkiga konsekvenser för många hundraser. Många trevliga hundraser som förstörts genom överdrifter i utseende och  med ständigt nya individer som drabbas av rasbundna sjukdomar. Vårt viktigaste mål är att bidra till att labradoodlarna ska få fortsätta vara friska och ha det fantastiska temperament som de är kända för. Därför ser vi fram emot att aveln får fortsätta så här seriöst. Vi ser inga fördelar med att skynda mot att labradoodle ska bli en godkänd ras. Däremot strävar vi efter att rasen utvecklas med den internationella rasstandarden som viktig riktlinje.  Här är länk till sidan med rasstandarden för Australiensisk Labradoodle

Labradoodlen är en perfekt medlem i den familj som har tiden och viljan att inkludera den nya familjemedlemmen i det mesta de gör.

Frågor och Svar

Är labradoodlar allergivänliga hundar?

Det finns inga hundar av någon ras eller blandras som man kan säga att de är allergifria eller har låga mängder allergen. Det finns inga hundraser eller blandraser som är allergivänliga hundar. Däremot finns det enskilda hundindivider som har låga eller höga mängder allergen i huden och i sin saliv.

Det kan vara mycket stora variationer i mängden allergen bland valparna i en och samma kull. Precis som det kan variera bland individerna i en valpkull inom alla hundraser.

Däremot har det visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär av sin allergi. En av anledningarna är att labradoodle har den sortens päls som mår bra av att tvättas ofta. Genom att tvätta pälsen så minskar mängden allergen i pälsen till mycket långa nivåer. Mängden allergen i hundens saliv är ändå hela tiden lika hög. Många med pälsdjursallergi vänjer därför hunden vid att aldrig slicka på den person som får allergisymtom av det.

Flera av valparna från Hööks Labradoodle lever sedan ett eller flera år i familjer där någon har pälsdjursallergi utan att få några allergisymtom. men det fungerar inte för alla. I några fall har det hänt att den som hade en konstaterad allergi fick allergisymtom av det dagliga täta umgänget med valpen. Då har vi köpt tillbaka valpen så att den fått ett nytt hem hos någon av dem som står i valpkö hos oss.

Labradoodlen kan ses som allergivänliga hundar

Olika allergivänliga hundar inom samma ras

Forskning har visat att mängden allergen skiljer sig stort mellan olika hundindivider även inom samma ras eller blandras.

Om man har pälsdjursallergi och vill ha en labradoodlevalp ska man vara medveten om att det kan skilja sig mellan olika individer och att det ofta tar uppemot ett år för hunden att få sin vuxenpäls och mängden allergen kan vara högre under valptiden. Att träffa valparnas mamma inför ett valpköp är alltså inget sätt att avgöra om man kommer bli allergisk mot valpen i framtiden eller ej. Vi får ofta frågan från personer med pälsdjursallergi om de kan komma och träffa någon labradoodle hos oss för att se ”om jag tål dem”. Och vi måste tyvärr ge samma besked till alla  – att det inte hjälper att träffa en eller många labradoodlar för att få svar på om ”man tål labradoodlar”. Läs gärna mer här om vad forskarna har kommit fram till om pälsdjursallergi och vad det nu finns för möjligheter till hjälp.  Läs mer om labradoodlens päls här

Thilde Höök är labradoodleuppfödare och pälsdjursallergiker, men har hittills klarat alla familjens labradoodlar utan några problem.

I det här inslaget från Malou efter tio kan ni höra om vad forskningen säger om allergivänliga hundar och även se Thilde Höök (ca 9 minuter in i klippet) prata om hur det går att leva med hund trots sin pälsdjursallergi. Med sig har hon 7-månaderstiken Tassa.

Är labradoodle en renras eller blandras hund?

Nej, labradoodle, australiensisk labradoodle eller det som kallas för cobberdog är inte renrasiga hundar. Labradoodle klassas idag som en blandras hund. Men labradoodle blir säkert en godkänd ras så småningom, vi hoppas att det ska dröja många år.

Avel av blandras hundar

Det pågår ständigt ett arbete runt om i världen med att ta fram nya hundraser. Man parar då hund individer av två eller flera raser (eller blandras hundar) som har de egenskaper man önskar hos den nya rasen och så hoppas man få valpar som i sin tur kan föra de egenskaperna vidare. Man väljer ut den eller de valpar från en sådan kull som testas när de är vuxna och om de uppfyller alla kraven på både hälsa, mentalitet och utseende så paras den individen med en obesläktad individ och så väljer man ut den eller de mest lovande valparna från den kullen som testas när de är vuxna osv. Tyvärr finns oseriösa uppfödare som parar hundar som är nära eller avlägsna släktingar med varandra. Det kallas för linjeavel men är en form av inavel. Det är ett sätt att snabbare få fram vissa egenskaper som man vill ha i den nya rasen. MEN det är samtidigt sådant som långt senare kan leda till att de framtida valparna får genetiska defekter med svåra sjukdomar, mentala problem eller överdrifter i utseende som plågar hunden på olika sätt. Det här har tyvärr blivit ett stort problem inom flera blandras hundar.

Avel av Labradoodles

Aveln med labradoodle pågår hos ett stort antal seriösa uppfödare runt om i världen. Det finns en fastställd rasstandard och det finns ett hälsoprogram som är till för att vi som uppfödare ska göra allt vi kan för att endast ta valpar efter friska, mentalt sunda och dessutom utseendemässigt rastypiska hundar. Labradoodle har blivit en populär ras i många länder och intresset ökar också i hela europa. På Hööks Labradoodle hoppas vi att det seriösa avelsarbetet får fortsätta i många, många år ännu innan labradoodle blir en fastställd hundras enligt FCI. Det ger bättre förutsättningar för en bred genetisk bas för rasen innan fixering vid bara utseende och jakten på utställningsmeriter gör enstaka individer populära så att de används för mycket i aveln och därmed riskerar att utarma rasen och föra med sig sjukdomar och defekter som man inte önskar. Det har ju tyvärr drabbat hundar i många raser. Labradoodle är frisk, mentalt sund och social hundras med gott självförtroende och som är lätt att träna och som inte fäller hår vilket väldigt många tycker är en stor fördel. I vårt avelsarbete har vi fokus på att alla framtida labradoodleägare ska få uppleva den här rasens alla härliga egenskaper där hälsa och mentalitet är viktigast.

Kan jag besöka Hööks Labradoodle?

Labradoodledagar

Alla är välkomna att besöka oss under våra Öppet Hus dagar som vi arrangerar här på Österlen. Det brukar vara en dag i maj och en dag under hösten. Då kan man träffa labradoodlar i olika åldrar, storlek, pälsfärg och pälstyp. Alla med lika trevligt temperament.

Det är bara när vi har Öppet Hus dagar som vi kan ta emot besök. Då finns möjlighet att umgås med alla dessa labradoodlar och få svar på frågor om hur livet med en labradoodle kan vara.

Information om våra Öppet Hus dagar (och andra arrangemang) kommer  här på hemsidan och i våra nyhetsbrev. 

Labradoodlar här hemma och hos fodervärdar
Det är två labradoodlar som bor permanent med mig. Övriga tikar och hanar bor i utvalda, jättebra familjer runt om i Skåne. Flera av de bor här på Österlen helt nära oss. Våra fodervärdar lever ett aktivt liv med sin hund. De går kurser och tränar spår, sök, agility, freestyle etc. Många fodervärdar bor på Österlen och träffas för gemensamma promenader längs de långa stränderna, går i backarna och leker i vårt Hundaland.

Någon valp då och då väljs  ut som en möjlig framtida avelstik eller avelshane. Som vuxna går de igenom hälsotester och bara de som har toppresultat kommer själva att få valpar en dag. Vi träffar dem under uppväxten och kan kontinuerligt bedöma om de utvecklas så att de uppfyller våra höga krav på temperament och uppfyller ras-standarden för labradoodle. Läs mer här om ras-standard för Labradoodle…

Ingen hundflock hos mig 
När jag får frågor från dem som vill besöka oss så tror många att vi har en hel flock med hundar här. Så är det inte. Det vore inte något bra liv för hundarna. Bara två hundar bor med mig. För mig är det viktigt att varje hund får leva ett gott liv som älskad medlem  av en familj. Den tik som är utvald för avel kommer tillbaka hit en eller två gånger under sitt liv när hon har en valpkull. Då är tiken här i 10 veckor och tas om hand som en drottning. Och valparna får den bästa vård under de viktiga 8 veckorna här.

Hanarna bor också i var sin egen familj och kommer hit några timmar eller ett par dagar när de har en date med den tik som de ska para.

Fullt fokus på tiken och hennes valpar
När vi har tikar här med valpar så ägnar vi oss helt åt dem. Vi har ingen tid för att ta emot besök annat än av de familjer som ska ha någon av valparna från den kull vi har just då.  De kommer på besök hit när valparna är 6 veckor. För att ge valpar och tikar de allra, allra bästa så har vi även personal under de månader då vi har en valpkull.

Vår stora kära familj
Vi bor på Österlen och som närmaste granne har vi dotter med familj. Ytterligare tre av våra barn bor också här i närheten med sina familjer. Det betyder att vi har tät kontakt med dem och med våra barnbarn. Under halva året har vi nästan alltid någon tik här som har valpar. Då är vi fullt upptagna med att ge både tik och valpar riktigt bra dagar. Nyfödda valpar är också så känsliga för smitta så det är inte lämpligt att ta in främmande besökare. För tiken är det viktigt att ha lugn och ro med sina nyfödda små. När valparna är lite större bjuder vi in de familjer som ska ha valp från den kullen. Det brukar bli många besökare. Det här är förklaringen till att vi inte kan ta emot besökare annat än då vi har Öppet Hus. Vi hoppas på er förståelse.

Personalen och jag brukar börja det nya året med en valpkull. Och när de flyttar har vi ofta en ny valpkull, vi brukar ha valpar fram till midsommar. Då stänger vi och jag får gott om tid för barn, barnbarn, vänner – och mer tid igen för mina egna doodlar Karma och Idun.

Träffa många labradoodlar via facebook grupp
Det finns en facebookgrupp som heter Labradoodle Sverige. Där är drygt 8000 labradoodleägare medlemmar. På olika håll i landet träffas de som bor nära varandra och trivs med att ses och låta hundarna leka på någon stor plats där de kan leka fritt. Det brukar vara en gång varje månad. Gå gärna med i den FB gruppen så kan du se var det finns labradoodleträffar nära där du bor. Där får du möjlighet att träffa labradoodlar från oss och från många andra uppfödare. Du kan prata med labradoodleägarna och få svar på många frågor.

Hundras som inte fäller hår?

Är du intresserad av en hundras som inte fäller? Förutom Labradoodles finns det flera hundraser som är kända för att inte fälla hår i samma utsträckning som andra raser. De kan vara ett bra alternativ för personer som lider av allergier eller som helt enkelt inte vill ha hundhår överallt i hemmet. Dessa hundar kräver dock regelbunden borstning eller trimning för att hålla sin päls i god kondition. Det är också viktigt att komma ihåg att även om de här hundarna fäller mindre än andra raser, så kan det vara så att de fortfarande fäller en viss mängd hår.

Här listar vi hundraser, utöver Labradoodle, som inte fäller hår (eller fäller bara lite hår):

  • Afghan hund
  • Australian Silky Terrier
  • Basenji
  • Bearded Collie
  • Bedlington Terrier
  • Bichon Frise
  • Border Terrier
  • Chinese Crested nakenhund
  • Chinese Crested Powerpuff
  • Coton de Tulear
  • Dandie Dinmont Terrier
  • Schnauzer (finns i 3 storlekar)
  • Glen of Imaal Terrier
  • Havanese
  • Irländsk vattenspaniel
  • Irländsk Terrier
  • Kerry Blue Terrier
  • Komondor
  • Lagotto Romagnolo
  • Löwchen
  • Malteser
  • Shih-Tzu
  • Pudel
  • Portugisisk vattenhund
  • Puli
  • Shih-Tzu
  • Skye Terrier
  • Soft-coated Wheaten Terrier
  • Yorkshire Terrier
  • Mexikansk nakenhund

Listan är inte komplett. Vissa av hundraserna i listan har päls som trimmas, man rycker bort löst hår. Det finns alltså hundraser som fäller hår även om de inte fäller lika mycket som till exempel en labrador eller golden retriver.

Hur är labradoodlens päls?

Labradoodle Päls

Labradoodlarnas päls kan variera mellan olika hundar men också på olika delar av kroppen hos en och samma hund. Önskvärt är en luftig päls utan underull och som är vågig eller har stora eller små lockar. En tjock tät päls är aldrig önskvärd.

Labradoodlens päls kräver att man kammar den noggrant 3-4 gånger i veckan fram till ca 18 månaders ålder, efter det räcker det i regel att kamma hunden en gång i veckan. Pälsen behöver klippas 4 till 6 gånger om året, beroende på hur lång man önskar ha den. Hunden kan badas så ofta som man tycker att det behövs och då ska man använda särskilt hundschampoo och balsam. De labradoodlar som arbetar som vårdhundar brukar t.ex. badas varje eller varannan vecka.

Fäller Labradoodles någonting?

Så fäller Labradoodle någonting? Svaret är nej, labradoodlarnas päls fäller inte hår och den finns i tre varianter: Fleecepäls, ullpäls och hårig. Letar du efter en hund som inte fäller, då kan labradoodle vara en hund för dig.

Den håriga pälsen är mjukare än en labradors päls men mera sträv än de andra pälstyperna för labradoodle. Den förekommer främst hos de tidiga generationerna. Den håriga pälsen kan vara storlockig, rak eller vågig och kräver mindre pälsvård än de övriga då den sällan bildar några tovor. Den här pälstypen fäller ofta mer eller mindre hår. Det är sällsynt att de fäller så mycket som en labrador.

Hur gör jag om jag vill köpa valp?

När du vill köpa valp från Hööks Labradoodle

Vill du gå direkt till formuläret för att tinga en valp? Klicka här!

Så här går det till när du ska köpa valp: Fyll i namn och mailadress i rutan för nyhetsbrev på vår hemsida. Då får du mail med nyhetsbrev från Hööks Labradoodle 1-2 gånger per år. Där beskrivs vilka valpkullar som är planerade för de kommande månaderna. När du får nyhetsbrevet kan du anmäla ditt intresse för en valp från någon av de aktuella kullarna. Din anmälan gör du i ett särskilt formulär som heter Köpa labradoodlevalp på vår hemsida. När du har gjort din anmälan får du svar inom två veckor. Du får mail med information om du står (eller inte står) bland de 4 till 6 översta namnen i kö för att köpa valp från önskad kull.  Oavsett om man har stått i valpkö tidigare eller ej så har alla nu lika stor chans att tinga valp. I vår tidigare valpkö var det drygt tre tusen (!) familjer i kö. Det blev omöjligt att ge svar på när vi kunde erbjuda en valp till er som frågade.

Vårt nya system ger dig bättre service. För att vara säker på att vara med i vår valpkö kan du alltså BARA anmäla dig genom att fylla i formuläret på sidan Köpa labradoodlevalp.  Du får svar från Hööks Labradoodle inom två veckor efter att du anmält intresse för en valp.
Och då vet några av er att snart tassar en fantastisk liten labradoodlevalp där hemma hos er.

När alla valpar är tingade försvinner formuläret från hemsidan. Nästa tillfälle att ställa sig i valpkö för att köpa valp är när nästa nyhetsbrev skickas ut från Hööks Labradoodle.

Kommande valpar

I våra nyhetsbrev får du information om kommande labradoodlevalpar och när varje kull är planerad att födas. Ibland är tiken redan dräktig när planerade valpkullar presenteras i våra nyhetsbrev. Då kan vi säga ganska exakt dag för valparnas födsel. Men vi kan inte säga hur många valpar som kommer att födas. Det vet vi först när valparna föds.

För tikar som ska paras vid sitt nästa löp, men ännu inte har parats, går det inte att säga exakt när valparna i en viss kull föds. Det beror på när tiken börjar löpa och kan paras. Först en månad efter en parning undersöks tiken med ultraljud så att vi vet om hon är dräktig. Vi meddelar då er som har fått besked om att ni står bland de 4 – 6 översta namnen på kölistan för den tikens valpkull.

Vi tar emot 4-6 reservationer och ytterligare 2 till reservlista per väntad valpkull. Ni som får någon av de 6 första platserna på kölistan eller någon av de tre reservplatserna får ett mail med information om detta inom två veckor.

När valparna är födda hör vi genast av oss via mail och vi kan då meddela hur många valpar det blev, hur många av respektive kön och vilka färger valparna har. Så snart vi fått besked från var och en meddelar vi er på reservlistan om det finns valpar kvar att tinga.

Träffa valpen för första gången

När valparna är 6 veckor är familjerna välkomna att besöka oss för att träffa tiken och valpkullen och få umgås med sin valp för första gången.

Valparna flyttar hem

Vid 8 veckors ålder är valparna redo att flytta till sina nya hem. Som köpare får man med sig ett kompendium med mycket av det man behöver veta för den första tiden med den nya hunden. Vi skickar även med halsband, koppel och en leksak.
Ni som valpköpare är alltid välkomna att höra av er med frågor eller funderingar efter att ni fått hem er valp. Inget gör oss så glada som bilder och uppdateringar om hur allt går. Vi hoppas också möta många av er på de årliga labradoodledagar vi brukar arrangera.

Hur stor är en Labradoodle?

Standard: 51 – 55 cm höga och väger 18 – 23 kilo
Hos oss är det t.ex. Millan, Lilah och Magnum.

Medium: 43 – 50 cm höga och väger mellan 14 – 18kg
Hos oss är det t.ex. hundarna Sickan, Primus, Atlas.

Miniatyr: 35 – 40 cm höga och väger mellan 7 – 12 kg
Hos oss är det t.ex. hundarna Gaia, Ellie.

Det finns också Standard labradoodlar som är mycket stora: 56 – 65 cm höga och väger oftast 25 – 35 kg. Vi har inga så stora labradoodlar.

Storleken varierar alltså så att labradoodlar finns från ca 35 cm i mankhöjd (som en liten mellanpudel) till drygt 60 cm (som en storpudel). Alla seriösa uppfödare av labradoodle har som mål med sitt avelsarbete att behålla labradoodlarnas fantastiska temperament oavsett om de är av standard, mellan eller miniatyr storlek. Vi har ingen skillnad i temperamentet hos våra doodlar i olika storlekar. För oss har alltid hälsa och mentalitet varit viktigast och så är det också för de uppfödare vi köpt labradoodlar av.

Bland pudlar finns fortfarande skillnader i temperament mellan de stora och de små varianterna. En viktig orsak till detta är att när de mindre pudlarna blev populära så blev utseende och storlek viktigare än mentalitet och hälsa. Alla seriösa pudeluppfödare följer numera rasklubbens hälsoprogram där man strävar efter sunda och friska hundar i alla storlekar.

Tyvärr drabbades även labradoodlar av den enorma populariteten som rasen fick på -90 talet. De som ville tjäna snabba pengar parade vilken pudel som helst med vilken labrador som helst och deras avkommor såldes som labradoodlar. Valparna blir inte automatiskt fiskare och sundare hundar för att de är av ”blandras”. Valparna har störst förutsättning att bli friska och sunda om deras föräldrar, föräldrarnas syskon (liksom generationerna före dem) är friska och har bra mentalitet.

Hur testas avelshundarnas hälsa? DNA test hund

På Hööks Labradoodle är vår högsta prioritering att valparna från oss ska vara friska och ha en bra mentalitet. I tredje hand gör vi en bedömning av om hunden uppfyller både helhet och detaljer i rasstandard för labradoodle. För att valparna ska ha bästa förutsättningar att födas friska är det viktigt att bara använda friska hundar i avel. Varje hund som är planerad att få valpar hos oss på Hööks Labradoodle bedöms därför väldigt noga. Både hälsa och mentalitet bedöms.  Hundarna testas i olika situationer för att se om han/hon är miljöstabil, nyfiken, social,  intresserad av samspel med människor, trygg i kontakt med andra hundar m.m.

Röntgen och ögonlysning

Varje hund genomgår också röntgen av höfter och armbågar, röntgenbilderna granskas av veterinärer på Svenska Kennelklubben (SKK). Ögonlysning hos specialutbildade veterinärer ingår också som ett obligatoriskt test. 

DNA test av hundEn panel med genetiska tester görs också på varje hund. Under de senaste 15-20 åren har forskningen kommit långt när det gäller att kartlägga hundens DNA (= arvsanlag) och de gener som kan bära på olika sjukdomsanlag. Det finns mycket bra genetiska tester som seriösa hunduppfödare kan använda. De är till stor hjälp i avelsarbetet. Även om hunden är helt frisk så kan den vara bärare av sjukdomsanlag som kan föras vidare till valparna. Sådant kan man bara få svar på genom gen test av hund. Svaren på gen testerna ger information om hunden är fri från sjukdomsanlaget eller om det finns risk för att anlaget för vissa sjukdomar kan ärvas till valparna. De här testerna är extra viktiga för allvarliga sjukdomar som inte märks hos valpen utan brukar märkas först när hunden är ett eller flera år.

Friska föräldrar får friska valpar

Avelshundar hos Hööks labradoodle testas för följande sjukdomar innan de planeras för parning:
Degenerativ Myelopati, DM, är en neurologisk sjukdom som kan leda till förlamningar och död, kan närmast liknas vid sjukdomen ALS hos människa.
Exercise Induced Collapse, EIC, är en sjukdom som funnits länge hos labradorer. Tyvärr är den här sjukdomsgenen spridd bland många släkter av labrador retriver. Sjukdomen visar sig när hunden är mycket aktiv under 5-15 minuter. Då blir den vinglig och ramlar omkull.
Hereditary Nasal Parakeratosis, HNPK, även det här är en ärftlig sjukdom som finns hos flera hundraser, bland annat labrador retriver. Det är nosen som blir torr,skrovlig och får sprickor eller smärtsamma sår hos drabbade hundar.
Neonatal Encephalopathy with Seizures, NEwS en sjukdom hos t.ex. pudel. Sjukdomen leder till kramper och muskelsvaghet, debuterar under valpens första veckor.
Progressiv Retinal Atrophy, cone rod Dystrophy, PRA-cord1, PRA-crd4, kan drabba väldigt många hundraser bl.a. labrador och pudel. Den här varianten är en tidig form av sjukdomen. Det är ögats näthinna som är drabbad och detta leder till sämre syn och att hunden blir blind.
Progessive Retinal Atrophy, Progessive Rod-Cone Dengeneration, PRA-PRCD, PRCD, är en variant av sjukdomen i näthinnan som brukar drabba hunden efter ett eller flera år och utvecklas långsammare än det som beskrivs här ovan.
Von Willebrand Disease I, vWD, är en ärftlig blödarsjukdom som kan drabba många hundraser.
Improper coat, IC, är inte ett DNA test för sjukdom. Det är ett DNA test som visar om hunden bär på anlag för en fällande päls -det vill man inte ha hos en labradoodle. Båda föräldrarna, tik och hane kan ha en vacker typisk labradoodle päls som inte fäller hår. Men de kan ändå vara bärare av IC gen i den variant som, om den kommer från båda föräldrarna, kan ge labradoodle valparna en fällande päls och t.ex. slät nos och ”skruffigt” hår på ben och kropp.

Bara friska hundar hos Hööks Labradoodle!

Alla avelshundarna hos Hööks labradoodle är friska. Testerna är dyra om man vill vara säker på att resultaten är pålitliga, vi betalar 3200kr per hund för de genetiska testerna. De analyseras på certifierat laboratorium i USA där flera personer är inblandade i  kedjan av kontroller av varje test.  

Mer information om DNA test för hund finns på Svenska Kennelklubbens sida , länk här

Inavel och linjeavel, vad är det?

Inavel kallas det när föräldrarna till en valpkull är släkt med varandra. Det vill säga tiken och hanen som parats har gemensamma släktingar. Parning av nära släktingar kan påverka hälsan hos deras valpar, även om det är svårt att veta exakt vilken effekt det kan ha. Man vet att ju närmare släkt tiken och hanen är, desto högre är risken att valparna utvecklar både kända och okända ärftliga sjukdomar. Inavel kan också påverka rasen som helhet, t.ex. minska kullstorleken och fertiliteten.

Mäta graden av inavel

Graden av inavel kan mätas med hjälp av en beräkningsmodell som kallas inavelskoefficient (CoI). I den beräkningen tar man med individerna från 10 generationer bakåt för tik och hane. Man tar reda på om det finns någon eller några individer som förekommer i både tikens och hanens stamtavla. Det kan vara en individ som förekommer en gång långt bak bland släktleden hos både tik och hane. Men det kan också vara någon som finns med upprepade gånger bland släktingar till tiken eller hanen eller båda två.  Det är t.ex. vanligt att man bland alla hundraser kan se att en populär hanhund förekommer flera gånger i tikens eller hanens stamtavla eller bådas stamtavla när man ser 10 generationer bakåt.

Olika grader av inavel 

Resultatet av beräkningsmodellen Coi får man i antal procent. För att få ett pålitligt mått på graden av inavel bör man ta med 10 generationer för både tik och hane. Ju lägre procenttal desto lägre inavelsgrad.
Här några exmpel:

0% = en hund med två obesläktade föräldrar i de 10 generationerna bakom tik och hane.

12,5% = hund som är efter parning mellan en farfar till barnbarn, eller parning mellan en halvbror/syster.

25% = hund som är efter parning mellan far och dotter eller parning av helbror/syster

Mer än 25% – om det finns flera släktled bakom hunden där nära släktingar har parats så kan inavelskoefficienten överstiga 25% 

Vad är linjeavel?
Linjeavel är samma sak som inavel men det har accepterats som ett medvetet val av uppfödare när nya hundraser har tagits fram, för jakt, vallning eller som sällskapshundar. Att para hundar som är nära släkt med varandra är ett sätt att på kort tid få större enhetlighet i utseende och önskade egenskaper mellan individerna av en hundras. Man ökar chanserna för att gener som bär på önskade egenskaper (t.ex. jaktinstinkt eller kroppskonstitution) ska föras vidare till avkomman genom att de egenskaperna finns hos båda föräldrarna.  Många raser har hittat sin form och blivit enhetliga till följd av att uppfödare bedrivit inavel i varierande grad.
Men även om man använder namnet linjeavel så är det fortfarande inavel och man ökar inte bara chanserna för att de önskade egenskaperna ska föras vidare till nästa generation. Men 
det innebär stora risker för valparnas hälsa. Under senare år har det också visat sig hos många hundraser att det har varit negativt för hela rasens framtid med sjukdomar hos avkommorna och nedsatt fertilitet hos de vuxna hundarna.  

 

Vad spelar inavel för roll
Höga procent av inavel kan påverka hälsan hos valparna, även om det är svårt att veta exakt vilken effekt det kan ha. Man kan aldrig veta exakt vilka genvarianter det är som dubbleras när nära släktingar paras.

Det handlar om sannolikheter. När man beräknar inavelskofficient beräknar man sannolikheten för hur mycket av generna som dubbleras hos avkomman efter just den tiken och hanen. 

Risken ökar för att det kan vara genvarianter som bär på sjukdomsanlag utan att man känner till detta. Det handlar om sjukdomsanlag som kallas för recessiva. Det betyder att en hund är bärare av sjukdomsanlaget utan att själv bli sjuk och utan att man vet att hunden bär sjukdomsanlaget. Men när valparna får samma genvariant för en viss sjukdom från båda sina föräldrar så drabbas valpen av sjukdomen.  När några genvarianter dubbleras så blir konsekvensen att andra genvarianter går förlorade. Den genetiska variationen minskar och det ökar risken för valparnas tillväxt och normala utveckling.  Generellt sett vet vi att ju högre grad av inavel, desto högre är risken att valparna utvecklar både kända och okända ärftliga sjukdomar. Inavel kan också påverka rasen som helhet, t.ex. minska kullstorleken och fertiliteten. Det är viktigt att känna till att inavelskoefficienten är ett mått på risk, snarare än ett direkt mått på hälsa. Det är möjligt att två närbesläktade hundar inte har samma recessiva gener, medan två till synes obesläktade hundar har det – allt beror på slumpen. Även om CoI inte är en garanti för hälsa, är det ett mått på risker.  Högre CoI som tyder på en högre risk.

Som uppfödare av labradoodle låter jag gentesta mina avelshundar för att undvika kända risker för de planerade valparna–  ärftliga sjukdomar som finns hos labrador och pudel. 
Inför en planerad parning använder jag program som tar med 10 generationer vid beräkning av inavelskofficienten för varje planerad parning mellan en viss tik och en potentiell hane. Genom att ta reda på inavelskofficienten och hålla den så låg som möjligt så minskar jag risken för okända hälsorisker för de planerade valparna.


Mer information om DNA test för hund finns på Svenska Kennelklubbens sida , länk här

I vilka färger finns labradoodle?

Labradoodlarna kan också vara 2- eller 3-färgade som några av våra valpar.

Förutom labradoodlarnas härliga mentalitet är en anledning till deras popularitet att de finns i många färgvarianter. De finns i brun, vit, creme, aprikos, röd, svart, grå, silver. De kan också vara tvåfärgade och har då vilken ren färg som helst och dessutom vit färg i ansikte, huvud eller kropp, de kallas då för parti färgade.

Här följer bilder på de svartpigmenterade labradoodlarna. De har svart nos, svart eyeliner och svart pigmentering på läpparna. De brunpigmenterade har istället brun nos, eyeliner och pigmentering på läpparna. 

 

Omplacering av labradoodle

Tyvärr är chanserna väldigt små att få en labradoodle från oss som är vuxen. Det har bara hänt några få gånger under 14 år att vi har haft en unghund eller vuxenhund att förmedla. Det är 8 veckors valpar som vi kan erbjuda.

Skillnad på Labradoodle, Australiensisk labradoodle och Cobberdog?

 Ja, det är skillnad på Labradoodle, Australiensisk labradoodle (ALD) och Cobberdog. Här ger vi en kort beskrivning av de tre varianterna.

Labradoodle – kallas ibland för origin Labradoodle

Valp efter parning mellan en labrador och pudel kallas för labradoodle eller origin labradoodle. De är vanligast som 1:a, 2:a eller 3:e generationens avkomma. Mindre vanligt med sena generationer. Origin labradoodle är ofta stora, mellan 50 – 65 i mankhöjd och väger i regel mellan 20 – 35 kg. men de finns också i mindre storlekar om det är mellanpudel eller dvärgpudel bland föräldrarna eller far- morföräldrarna. Kroppen på en origin labradoodle är rektangulär (jämfört med den australiensiska labradoodlen och cobberdoggen som har kvadratisk kropp). Nosen är längre och stopet är inte lika markerat hos en labradoodle som hos Australiensisk labradoodle. Ögonen hos en labradoodle är mandelformade och sitter lite mot sidan av ansiktet. Här ett par exempel på Labradoodle (origin labradoodle).

Australiensisk Labradoodle, förkortas ALD

Australiensisk labradoodle har  labrador, pudel och cocker spaniel i sin stamtavla.  Australiensk Labradoodle skrivs ofta i förkortningen ALD. De finns i tre storlekar och valparna i en valpkull är ganska lika varandra då aveln har pågått i många generationer. Kroppen är kvadratisk, ögonen runda och sitter riktade helt fram i ansiktet. Pälsen ska vara luftig och helt utan underull. Här är länk till rasstandard för australiensisk labradoodle. Och ett par bilder som visar exempel på australiensisk labradoodle. Målet för aveln är en social, miljöstabil och lätt-tränad hund. Man har inte avlat med fokus på jaktegenskaper.

Cobberdog

Slutligen är det den variant som kallas för Cobberdog. De har också labrador, pudel, cocker spaniel bakom sig men dessutom har de bl.a. Irländsk vattenspaniel, Soft coated wheaten terrier och Lagotto. Denna rasblandning godtar varken de stora amerikanska eller europeiska organisationerna för Australiensisk labradoodle. Beverly Manners (uppfödare i australien) etablerade sin egen klubb som hon kallar för MBDA och gav avkommorna från sina hundar namnet Cobberdogs. Här är länk till hennes beskrivning av rasstandard för Cobberdogs: https://www.tegancobberdogs.com/cobberdog-breed.html
Här är länk till FB sida för Cobberdogs i Norge och FB sida för Cobberdogsuppfödare i Sverige På båda de sidorna finns många bilder på Cobberdogs. Många Cobberdogs har en småkrullig päls som är tätare än pälsen hos Australiensisk labradoodle.

Skötsel av labradoodlens päls

Skötsel av pälsen

Pälsvård för Labradoodle är viktig för att hålla hundens päls frisk och glänsande. Att kamma pälsen är en grundläggande del och det är viktigt att använda rätt typ av kam för hundens pälstyp.

En bra pälsvård för Labradoodle kräver att man kammar den noggrant 2-3 gånger i veckan fram till ca 18 månaders ålder, efter det räcker det i regel att kamma hunden varannan vecka. Man använder stålkam, INTE borste.

Kammen behövs för att förebygga tovor som bildas i pälsen. En borste kan lätt glida förbi mindre tovor som därför kan ligga dolda och lätt bli till större tovor på några dagar. Om sådana tovor blir kvar i pälsen under några veckor krävs det oftast att man rakar ner hela hundens päls.

Många väljer i de situationerna att ta hjälp av professionell hundfrisör på ett hundtrim. Pälsen behöver klippas 4 till 6 gånger om året, beroende på hur lång man önskar ha den. Hunden kan badas så ofta som man tycker att det behövs och då ska man använda särskilt hundschampoo och balsam. De labradoodlar som arbetar som vårdhundar brukar t.ex. badas varje eller varannan vecka.

Kurs i pälsvård – Labradoodle

Varje år arrangeras klippkurs hos Hööks Labradoodle. Kurserna innehåller mycket praktiskt träning och pågår under två dagar. Varje deltagare klipper pälsen på sin egen hund under kursdagarna. Information om kurserna skickas ut i nyhetsbreven.

Tävla med labradoodle hos SKK?

Alla hundar i Sverige måste vara registrerade i Jordbruksverkets Hundregister. Det gäller för både renrasiga hundar och hundar av alla blandraser.

Om man vill delta i tävlingar som arrangeras av Svenska Kenneklubben, SKK, så ska man även registrera sin labradoodle i SKK´s ägarregister. Då är man behörig att få en tävlingslicens (kostar 700kr 2023) och labradoodle kan delta i de flesta tävlingar och tester som arrangeras av SKK. Det är t.ex: Agility, Freestyle, Rallylydnad, Lydnadsprov, Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH. SKK skriver också på sin hemsida att: Alla hundar är också självklart välkomna att delta på valpkurser, lydnadskurser och liknande aktiviteter som klubbarna inom SKK anordnar!

Hundutställningar som arrangeras av SKK är endast till för renrasiga hundar, i sådana utställningar kan inte labradoodle delta.
Labradoodle är inte en fastställd ras i Sverige eller i den internationella organisationen FCI. I dagsläget ser vi det som en fördel och en viktig förutsättning för att under lång tid få bygga upp en bred och frisk genetisk pool för Labradoodles. Alla seriösa labradoodleuppfödare runt om i världen väljer noggrant ut endast friska och mentalt sunda hundar till avel. Hundarna genomgår flera hälsotester. Kropsskonstitution och rörelser är också en del i bedömningen i strävan för friska och sunda avelshundar.

Först när alla sådana faktorer är uppfyllda så väljer man utifrån utseende där pälskvalitet har varit en av de viktiga faktorerna.

För många renrasiga hundar har allvarliga hälsoproblem och beteendeproblem blivit följden av av att de är godkända som en ”ren ras”  av Kennelklubbar och FCI. Jakten på meriter från skönhetsutställningar, hundutställningar med fokus endast på hundens utseende, har varit förödande för många hundraser. Räddningsprogram pågår nu inom många raser efter sent uppvaknande från Kennelklubbar och rasklubbar om vad rasstandardernas överdrifter i utseende fått för konsekvenser för hundarnas hälsa.

Så länge labradoodle inte är en fastställd ras enligt olika länders kennelklubbar så kan seriösa uppfödare fokusera på god hälsa och mentalitet i första hand. Det innebär att det fortfarande finns  större eller mindre variationer mellan valparna i en och samma kull.

Alla hundraser härstammar från vargen. Det är människans inblandning i aveln som gjort det möjligt att få fram hundar i människans tjänst för vakt, jakt, skydd och transport. På senare år allt fler hundar som specialiseras för stöd till personer med funktionsvariationer och de allra flesta är för sällskap. Under senare delen av 1800 talet fastställdes på kort tid ett stort antal rasstandarder för olika hundraser. Ett stort antal raser har också tagits fram under de senaste 50 åren. Det kan vara korsningar av många hundraser som sedan blir en egen godkänd ras. Tyvärr har jakten på allt mer extrema utseenden orsakat mycket lidande hos många hundar. Sådant ska inte få drabba våra härliga labradoodlar!

Vad är labradoodlarnas historia?

Origin labradoodlar 2010

Ursprunget till labradoodle är från Australien på 1980 talet då Wally Conron var ansvarig för avel av labradorer till ledarhundsutbildningen. Under en semester till Hawaii mötte han en kvinna som var blind och hennes högsta önskan var att kunna ha en ledarhund. Hennes man var svårt pälsdjursallergisk så hon såg ingen möjlighet att ha hund.

Wally Conron tog det här som en utmaning och tänkte att kanske fungerar det om man utbildar en storpudel till ledarhund åt henne. Han klippte bitar av hår från många storpudlar och skickade till kvinnan men fick varje gång beskedet att maken hade fått allergibesvär. Wally Conron funderade vidare och tänkte att kanske går det att få fram en hund som inte fäller hår men som också är utan pudelns tjocka underull. Det kanske skulle kunna bli en hund med mindre mängd allergen.

Han parade sin bästa labradortik med en storpudel och ur den kullen var det tre valpar som visade sig ha mindre mängd allergen. En av dem utbildades till ledarhund och levde hos kvinnan på Havaii och hennes man fick aldrig några allergibesvär av hunden.

Ryktet om de här hundarna spred sig snabbt, de var vackra, hade ett fantastiskt trevligt temperament och de fällde inte hår! En drömhund för många som sedan utvecklades genom avel och spred sig över världen.

Det goda livet med labradoodle är smittsamt. I vår familj finns flera med pälsdjursallergi som lever med labradoodle utan att få några besvär.
Här en artikel från sommaren 2010 i tidningen Härliga Hund

 

Vad kostar en labradoodle?

En valp från oss kostar mellan 50 000kr – 60 000kr inkl 25% moms. Priset för valparna kan variera. Precis som med mycket annat så beror det på tillgång och efterfrågan. Hööks Labradoodle har blivit kända för de friska och vackra labradoodlarna med topptemperament. En labradoodle från Hööks är högst på mångas önskelista. Även många uppfödare i Skandinavien, och övriga Europa, står i kö för att köpa avelshund från Hööks Labradoodle. Vi sätter höga mål för vårt avelsarbete och strävar efter att hela tiden leva upp till det goda rykte som labradoodlarna från oss har.

Ibland får vi frågan om hur en labradoodle kan kosta så mycket? Någon kanske tycker att det är dyrt, kanske till och med FÖR dyrt med en labradoodle. Det tycker inte vi. När bara det bästa är gott nog så är vi redo att betala för det.

Varför kostar labradoodlar mer än andra valpar?

Då och då får vi frågan om varför labradoodlevalpar kostar mer än många andra hundvalpar. Frågan kommer aldrig från personer som vill köpa valp från oss. Den kommer nästan alltid från uppfödare anslutna till Svenska kennelklubben, SKK. Alltså uppfödare av renrasiga hundar. De är upprörda över att våra blandrashundar, labradoodlar, kostar mer än de valpar de själva säljer. De skriver ofta att det är upprörande att tjäna pengar på hunduppfödning. De brukar med stolthet lyfta fram att deras egen uppfödning går med förlust – det räknas som något bra.
Det enkla svaret på varför våra labradoodlevalpar kostar mer är att varje uppfödare bestämmer själv priset på de valpar man säljer. Vilket pris man kan ha handlar mycket om tillgång och efterfrågan.
Det är stor skillnad på att ha en enstaka valpkull några gånger i livet eller att ha det som en professionell verksamhet som vi har. Jag har ett företag och arbetar heltid (läs all tid) med den fodertik och hennes valpar som är här just då. Jag har dessutom 3-5 personer anställda som hjälper mig att ge varje valp och valpmamma riktigt bra dagar under veckorna här. Jag betalar 25% moms på alla inkomster från valpförsäljning och betalar naturligtvis ”vit lön” till min personal. Det innebär att jag betalar ca 30% i arbetsgivaravgifter. När jag tar ut lön från företaget så betalar jag också ca 30% i arbetsgivaravgift + ca 30% i skatt på bruttolönen.

Vi har en stor fastighet för vår hundverksamhet, ca 800kvm fantastiska specialinredda lokaler. De kräver naturligtvis stora investeringar för att fungera på bästa sätt för valpar och tikar. Ombyggnad av rumsindelning, nya golv, väggar och tak för trivsel och  god hygien.  Avancerat värme- och ventilationssystem som installerats för toppkomfort åt hundarna både vinter och sommar.  Lokalerna inomhus är anpassade för hundlek och valpträning. På den stora gården har ett lokalt företag byggt en specialutrustad lekpark för hundarna och även ett lekrum inomhus specialbyggt för valparna och det har utrustats med lekredskap importerade från USA .

Alla seriösa hunduppfödare lägger ner stora summor och ett omfattande arbete på sina hundar. Det gäller för seriösa uppfödare som har hundar av raser som är registrerade i kennelklubbar, kallas för renrasiga hundar.  Och det gäller för seriösa uppfödare av raser som ännu inte är registerade i kennelklubbar, kallas för blandraser. Alla hundraser har varit blandraser innan de en dag blev registrerade som en ren ras. Ofta efter 30 – 50 års avelsarbete. Det är inte ovanligt att det är  tre, fyra eller fler raser som ingår bland förfäderna till dagens hundraser. Det är ofta mycket engagerade personer som arbetat med aveln under många, många år innan en ny ras blir godkänd och registrerad och de hundarna kallas då renrasiga.

Vi samverkar med de främsta uppfödarna av labradoodle runt om i världen. Vi har ett brett internationellt nätverk av genetiker, etologer, veterinärer, hundinstruktörer och labradoodleägare. Vi samverkar med seriösa uppfödare runt om i världen som följer tydliga etiska riktlinjer för aveln. Vi satsar hela vårt engagemang på att kunna erbjuda friska, sunda och vackra labradoodlar till familjer som vill dela sitt liv med en hund av den här fantastiska rasen.

Våra labradoodlar är inte resultatet av en parning mellan en labrador och en pudel. Våra labradoodlar har många generationer av labradoodlar i sitt släktträd (i sin stamtavla). Naturligtvis är varje avelshund testad för både hälsa och mentalitet. Bara det bästa är gott nog för våra valpar, därför har jag också kompetent personal som ger varje valp riktigt bra dagar. Utöver detta så finns jag själv på heltid hos valparna och tiken som delar vår vardag. Vi vet hur viktiga de första veckorna är för valpens utveckling.

Vi gör omfattande hälsotester på de hanar och tikar som får valpar. Våra valpköpare gör också röntgen på höftleder och armbågar och skickar resultat till oss så att vi kan följa resultat av vår avel i många generationer. Inte bara på avelshundarna utan på alla deras avkommor också.

Jag har importerat många av avelshundarna från USA, Canada och England. De har alltid varit värda sitt pris. Andra kanske tycker att det är dyrt, kanske till och med FÖR dyrt. Det tycker inte jag. När bara det bästa är gott nog så är jag redo att betala för det jag får. Valpar från Hööks labradoodle ska fortsätta att alltid hålla världsklass!

Goda nyheter på väg

Bli först med att få glada nyheter om kullar etc.
Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Namn

E-post Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter Jag godkänner